Sinds Portugal is toegetreden tot de Europese Unie is de export van wijn enorm toegenomen. Portugal maakt gebruik van Europese subsidies om de achterstand op het gebied van wijnbouw in te halen. Sinds de jaren 80 hebben er heel wat revoluties plaatsgevonden op het gebied van wetgeving, technologie en landbouw. Dit heeft geleid tot verbeterde kwaliteit in niet alleen de wijnen. In totaal beschikt het land over 250.000 hectare aan wijnbouw. Hierdoor staat Portugal op de zevende plaats van wijn producerende landen in Europa. Door middel van het grote scala aan inheemse druivenrassen onderscheidt Portugal zich als wijnland van zeer goede kwaliteit.

De diverse wijngaarden bestrijken een enorm oppervlak waardoor er veel diversiteit in het klimaat is. Van valleien met een grote hoeveelheid neerslag tot warme en droge wijngaarden. Dit heeft natuurlijk zijn effect op de druiven waardoor er ook veel verschillende druivenrassen aanwezig zijn in het land.

Druivenrassen in Portugal

De belangrijkste druivenrassen van Portugal zijn:

  • Alvarinho
  • Antão Vaz
  • Sercial
  • Touriga Nacional
  • Tinta Roriz
  • Tinta Barroca
  • Alfrocheiro
  • Vinhão
  • Tinta Carvalha

Port

Portugal is natuurlijk bekend van de Port. Port komt uit de Dourovallei en dankt zijn naam aan de havenstad Porto. De steile hellingen met terraswijngaarden maken Portugal tot een spectaculair wijnlandschap. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van Port. Hierbij zijn Zuid-Afrika en Australië de bekendste concurrenten. In de Europese Unie mag alleen het product uit Portugal het label Port dragen.

Portugese wijngebieden

Portugal heeft verschillende wijngebieden:

  • Vinho Verde
  • Douro
  • Dão
  • Bairrada
  • Oeste
  • Bucelas
  • Colares
  • Península de Setúbal
  • Arrabida
  • Alentejo
  • Moscatel de Setúbal
  • Carcavelos