Koken met witte port? Probeer dit gerecht van varkensfilet met appel-gembervulling en Portjus gemaakt van Graham’s Fine White Port.

Benodigdheden voor 12 personen:

  • 3 el olijfolie
  • 3 plakjes bakbacon
  • 4 cm verse gemberwortel
  • 2 maal 3 bosuitjes
  • 3 appels
  • 3 stukken varkensfilet (500g)
  • 4 teentjes knoflook
  • 150 ml Graham's Fine White Port
  • 2 potten gevogeltefond (380ml)
  • 100 g koude roomboter
  • 150 g spek
  • 2 takjes selderij

Bereidingswijze:

Pak een ruime koekenpan. Verhit 1 el olijfolie bak de bacon 1 min. zachtjes. Voeg, in blokjes gesneden, appel en gember toe en bak het 1 min. mee. Breng het op smaak met peper en zout en laat het afkoelen. Schep er de bosuitjes door.

Snijd met een scherp mes elke varkensfilet horizontaal in zodat het vlees kan worden gevuld. Pak een kommetje en meng hierin de knoflook met 2 el olie. Vul de varkensfilets met het appelmengsel. Druk de vulling stevig aan zodat alle vulling wordt gebruikt. Steek het vlees vast met cocktailprikkers en bestrijk het met de knoflookolie. Leg het vlees in een schaal en laat het afgedekt 2 uur marineren in de koelkast.

Breng het gevogeltefond en de Fine White Port aan de kook op hoog vuur tot er 1/3 overblijft. Neem de pan van het vuur en voeg de helft van de boter toe. Breng het op smaak met zout en peper. Laat de jus afkoelen en zet het in de koelkast tot gebruik.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en braad het vlees rondom. Leg het vlees met het bakvocht in een braadslede en beleg het vlees met spek. Laat het braden voor ca. 1 uur. Haal 10 minuten voor tijd het spek van de varkensfilets. Neem het vlees uit de oven en verpak het in aluminiumfolie en laat het nog 10 min. rusten. Verwarm de Portjus en meng er bladselderij doorheen. Snijd het vlees in 12 plakken en serveer het met de jus.

Leeftijd Validatie

Om Grahamsshop.nl te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn